Monday, December 10, 2012

Romantiknya Rasulullah SAW


Disikatkan oleh isteri
Dari Aisyah r.a, beliau berkata, “Saya biasa menyikat rambut Rasulullah s.a.w, ketika itu saya sedang haid.” (Hadis Riwayat Ahmad)
Minum bergantian pada tempat yang sama
Daripada Aisyah r.a., dia berkata: “Saya biasa minum dari cawan yang sama walaupun ketika haid. Nabi mengambil cawan tersebut dan meletakkan mulutnya di tempat saya meletakkan mulut, lalu Baginda s.a.w minum, kemudian saya mengambil cawan tersebut dan lalu menghirup isinya, kemudian Baginda s.a.w mengambilnya dari saya, lalu Baginda s.a.w meletakkan mulutnya pada tempat saya letakkan mulut saya, lalu Baginda s.a.w pun menghirupnya. ” (Hadis Riwayat Abdurrazaq dan Said bin Manshur)
Mandi bersama isteri
Dari Aisyah r.a. beliau berkata, “Aku biasa mandi bersama Nabi s.a.w. menggunakan satu bejana. Kami biasa bersama-sama memasukkan tangan kami (ke dalam bejana tersebut).” (Hadis riwayat Abdurrazaq dan Ibnu Abu Syaibah)
Memberi wangi-wangian pada aurat
Aisyah berkata, “sesungguhnya Nabi s.a.w. apabila meminyaki badannya, baginda s.a.w akan memulai daripada auratnya menggunakan nurah (sejenis serbuk pewangi) dan isteri baginda s.a.w meminyaki bahagian lain tubuh Rasulullah s.a.w. (Hadis Riwayat Ibnu Majah)
Meminta isteri meminyaki badan
Dari Aisyah r.a, beliau berkata, “Saya meminyaki badan Rasulullah s.a.w. pada hari Raya ‘Aidil Adha’ setelah beliau melakukan jamrah aqabah.” (Hadis Riwayat Ibnu ‘Asakir)
No comments:

Post a Comment